10 Μαΐ 2011

Δηλωτικό σήμα του δήμου: το κατσούλι ΔΕΝ είναι αντιπροσωπευτικό όλου του πληθυσμού

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Δείτε ΕΔΩ τι κατέγραψε η κάμερα του "Πολίτη" (ή ΕΔΩ) - αλλά επειδή θα συνεχιστούν οι αναρτήσεις μπορείτε να δείτε όλες τις απόψεις ΕΔΩ - σε συζήτηση στο Δημαρχείο για το θέμα του δηλωτικού σήματος του νέου Δήμου.

Δυστυχώς η προτάσεις που ακούγονται (δηλαδή το κατσούλι με τις φούντες) δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 25% των κατοίκων του νέου δήμου. Δεν μιλάμε πλέον για τον παλιό και μικρό Γιδά, όπως τον ξέραμε κάποτε ή για την Αλεξάνδρεια όπως την ξέραμε μέχρι το 2010. Τα πράγματα άλλαξαν, το ίδιο και η πληθυσμιακή σύνθεση.
Στον νέο Δήμο κατοικούν πόντιοι, μικρασιάτες, γρεβενιώτες, ντόπιοι, απόγονοι προσφύγων από την Αν. Ρωμυλία, και αρκετοί ακόμη.
Είπαμε και ξαναλέμε: έχουμε πολλά πράγματα που είναι αντιπροσωπευτικότερα μιας - ιστορικής και με βαθιές ρίζες είναι η αλήθεια - ενδυμασίας, η οποία όμως πλέον δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα πολύ μικρό γεωγραφικό κομμάτι της περιοχής και φυσικά δεν αντιπροσωπεύει την ιστορία όσων κατοικούν εδώ.
Η πρότασή του blog; Είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 1 χρόνο, ΕΔΩ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας βάλουν τον Στρατηγό Γκαβαρδίνα με την στολή του , αλλά και το ξίφος του, και δίπλα το Μόσχο Γικόνογλου!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΝΤΟΠΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΝΤΟΠΙΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΕΘΡΕΨΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ

Ανώνυμος είπε...

το όνομα του νέου δήμου ας ειναι και το δηλωτικό σήμα,έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!!!!

Σιμος είπε...

συνηθίζω να είμαι κόσμιος στις απαντήσεις μου αλλά επειδή ο "ανώνυμος 13:52" προφανώς κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια ως προς το επίπεδο των γνώσεων μου για τον τόπο που κατοικώ, θα του παντήσω με τον ίδιο τρόπο

Αγαπητέ μου, όσο εγώ (όπως ισχυρίζεσαι) δεν γνωρίζω την ιστορία του Ρουμλουκιού, άλλο τόσο εσύ δεν γνωρίζεις την ελληνική γλώσσα.
1) Η αναφορά μου έγινε με καθαρά πληθυσμιακά κριτήρια και τίποτε περισσότερο (και ουδέποτε με κριτήρια που έχουν "ιστορικό βάθος"). Οπότε σε πρώτη φάση, ξεκίνα μαθήματα ώστε μελλοντικά να δύνασαι να αντιλαμβάνεσαι αυτά που διαβάζεις!
2)Είναι γνωστό πως στην περιοχή έχουν συρρεύσει - είτε από ανάγκη είτε λόγω συγκυριών - άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως ο τοπικός πληθυσμός εδώ και πολλές δεκαετίες δεν είναι αυτός που ήταν από τα ιστορικά χρόνια μέχρι και τη δεκαετία του '30 (και σίγουρα έχει αλλάξει από το 1970 και μετά). Οπότε το κατσούλι - το οποίο είναι το ιστορικό έμβλημα του Ρουμλουκιού λόγω της γνωστής ιστορίας των γυναικών της περιοχής κατά την αρχαιότητα - είναι πλέον δηλωτικό μέν της ιστορίας αλλά αναντίστοιχο της σημερινής σύνθεσης του πληθυσμού.
3)Η ιστορία είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Όμως ένα δηλωτικό σήμα δεν πρέπει να αφορά μόνο την ιστορία αλλά και την τρέχουσα κατάσταση. Αν το "έπιασες το υπονοούμενο" έχει καλώς! Την ιστορία την γράφουν οι άνθρωποι καθημερινά και όχι οι παραδόσεις και η συνήθεια.
4)Τα όσα πραγματικά χαζά (για να μην τα χαρακτηρίσω αλλιώς) άκουσα στα βίντεο που ανάρτησε ο "Πολίτης", ως προς την μη δυνατότητα αλλαγής του ήδη υπάρχοντος δηλωτικού σήματος λόγω του ότι "όλοι μας ξέρουν έτσι" τα παραβλέπω. Προφανώς γίνονται εκ του πονηρού και άνευ σκέψης, ίσα για να 'χουμε να λέμε. Τα πάντα ρει, έλεγε ο Ηράκλειτος - και αν κρίνω από δηλωτικά μπορώ να παραθέσω όχι μόνο Δήμους αλλά και πολλές και τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες επικαιροποιούν τα δηλωτικά τους σήματα συνεχώς, με τρόπο όμως τέτοιο που να τις συνδέει με το παρελθόν αλλά και να παραπέμπει στο παρόν.

Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να ήμουν απολύτως σαφής. Γιατί ξεκάθαρος ήμουν σίγουρα! Το ίδιο και "επώνυμος", γιατί τις απόψεις μου τις δημοσιοποιώ χωρίς να εμφανίζομαι ως "ανώνυμος".